STANDPUNT LAKENHAL
Spiegeling in tijd

image.pjpeg

Foto: Anton Poptie
Marlies van Boekel fotografeerde 365 dagen Museum De Lakenhal in Leiden.

Het zal een enigszins absurde ervaring zijn om De Lakenhal te bezoeken, een blik op de monumentale gevel te werpen en dan gelijk bij binnenkomst twee filmprojecties te zien van opnieuw die gevel. Snel wordt echter duidelijk dat het geen 'real time' registraties zijn maar animaties van foto's. Marlies van Boekel maakte die fotoseries in 2007. Elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip nam zij een foto van de gevel en een foto van de weerspiegeling in de Oude Singel. De versnelde weergave van een jaar De Lakenhal onthult en subtiel kleurenspel in de gevel. Afhankelijk van het weer heeft rood, blauw, geel of grijs het overwicht. Nog verrassender is dat het bruine, troebele water van de gracht de gevel perfect kan weerspiegelen. Vaak gebeurt dat overigens niet, want een klein briesje verstoort en vervormt het beeld al snel tot een hallucinerend abstract patroon. Standpunt Lakenhal toont vooral hoe makkelijk kijken wordt beinvloed door hoe we denken dat, of menen te weten hoe dingen er uitzien. De installatie is daardoor ook een zuiverende passage voor een verhelderend museumbezoek.

Rob Wolthoorn

De animaties, van de fotoseries van Marlies gemaakt door Roger Busschots van Infofilm, waren in het museum te zien in september/oktober 2008.

Marlies maakt prijs voor Freek de Jonge

image.pjpeg

(uit het persbericht)
Op 12 november 2005 ontving Freek de Jonge in de Jaarbeurshal in Utrecht de Groenman-taalprijs. Deze prijs wordt sinds 1993 elke 2 jaar uitgereikt door de Stichting LOUT (Let Op Uw Taal) aan iemand uit de media, die zich in hoge mate verdienstelijk heeft gemaakt voor de Nederlands taal. De Stichting LOUT is een mantelorganisatie van het Genootschap Onze Taal. Vorige prijswinnaars waren o.a. Paul Witteman, Frits Spits en Kees van Kooten.
De prijs bestaat uit een kunstwerk. Deze keer is de prijs gemaakt door de Leidse kunstenares Marlies van Boekel. Zij kreeg de opdracht om naar aanleiding van een door Freek de Jonge uitgekozen zin een kunstwerk te maken. Freek de Jonge koos voor een zin uit de brieven van Vincent van Gogh: "Ook ik kan niet schrijven, zoals ik zou willen, maar ja, we leven in een zo bewogen tijdperk, dat er geen sprake van kan zijn er meningen op na te houden, die krachtig genoeg zijn om een oordeel over de dingen te vellen."

image.pjpeg

Marlies van Boekel maakte zestien kleine schilderijtjes, acht van kinderen uit onze cultuur en acht van kinderen uit andere culturen met water of het gebrek eraan als rode draad.