Reflecties Singelpark Leiden

Hortus_5_klein.jpg

Op dit moment ben ik bezig met een project om het hele Singelpark in Leiden (een fantastisch initiatief van Jeroen Maters) te fotograferen in weerspiegeling. Volgend jaar wil ik een fotoboek maken met een selectie van de foto's.

Nieuwe schilderijen voor de Kunstroute van 2020

AANKOOP DOOR MUSEUM DE LAKENHAL

nieuwbouwzonsondergangklein.jpg


In april 2017 begon de Leidse kunstenaar Marlies van Boekel met het filmen van de restauratie en uitbreiding van Museum De Lakenhal vanuit haar eigen tuin. Meer dan 50 uur aan opnames werd omgezet in een video van ruim veertig minuten, waarin het immense bouwproces zichtbaar wordt vanuit het standpunt van een buurtbewoner en kunstenaar. Van Boekel maakte ook een versie van 14 minuten, die door Museum De Lakenhal recentelijk werd aangekocht voor de collectie. De film Interesting Noises and Movements from my Backyard zal te zien zijn tijdens het vrij toegankelijke openingsfestival van 20 t/m 23 juni 2019.

KUNSTRAI AMSTERDAM

image.jpeg

Costa da Morte 25, acryl/olie op aluminium, 80 x 80

Galerie Adorable
Standnummer 47
Marlies van Boekel, schilderijen en foto's
Melchior van Dansik, Ndebele tafeltjes
Jacomijn van der Donk
Karola Pezarro
Gryanne van Stunnenberg

Voor meer informatie: Galerie Adorable

Et in Arcadia
"Ook ik was in Arcadie verlokkende baaien met heldere kleurcontrasten, zilverachtig grijs in de ochtend, later donker azuurblauw, gemengd met lichte turquoise tinten, een intens en helder ultramarijn, zo uit de tube. De bedrieglijke lieflijkheid van de Costa da Morte.
Ik zie een gevecht tussen vormen, die voortdurend bewegen en veranderen. De tijd boetseerde de harde steen. Hoe lang zal het nog duren voordat de rotsen in het niets zijn opgelost?
De zon sterft in de oceaan maar komt 's morgens weer glorieus tot leven.
Zoals de schaapherders van Poussin de kunst ontdekken als middel om de dood te overwinnen, rest ons slechts de kunst om te verbeelden wat er niet meer is of wat nog komen moet. Een verlangen naar Arcadie.
Hieruit ontstaat ook de serie: Looking for Paradise, lichamen van bootvluchtelingen drijvend in het water."

Op de KunstRai toon ik schilderijen op groot formaat en ook schilderingen op aluminium, waarbij de glinstering van het water door de verf heen schemert.

ART THE HAGUE 2015
Looking for Paradise
Van 7 t/m 11 oktober
De opening wordt verricht op woensdag 7 oktober om 18.00 uur door Rudi Fuchs.

image.jpeg

Looking for Paradise 2, blauwe balpen op calqueerpapier, 100 x 150

Galerie Adorable
Standnummer 13
Marlies van Boekel, schilderijen en foto's
Melchior van Dansik, Ndebele tafeltjes
Jacomijn van der Donk
Karola Pezarro
Paul Gees
Ingrid Berger
Martin Jarri

Voor meer informatie: Galerie Adorable

Urban Landscape

image.jpeg

Van 11 juli t/m 15 augustus 2015 zijn foto's op aluminium te zien uit de serie Urban Landscape bij Galerie Le PetitPort/PP44, Herenstraat 9 in Leiden.

De serie die ik laat zien bij Galerie Le Petit Port/PP44 toont Utrechtse bruggen, die een interessante combinatie vormen van architectonische en organische vormen. De foto's zijn rechtstreeks afgedrukt op aluminium. De spiegelende ondergrond van het aluminium verandert onder invloed van de lichtval en dit versterkt het idee dat je naar een weerspiegeling in water kijkt.

KUNSTMOMENT DIEPENHEIM van 9 t/m 19 oktober 2014

image.jpeg

Diepenheim 6, Lambdaprint op aluminium, 30 x 80

ATELIER MARLIES VAN BOEKEL, KAASMARKTSCHOOL

image.pjpeg

Foto: Erik Wiersma

Weerspiegeling
Ooit was Velazquez in zijn schilderij Las Meninas zowel subject als object van zijn eigen creatie. Je ziet hem bezig met een groot schilderij en op de achtergrond gereflecteerd in een spiegel, het Spaanse koningspaar. Zo fotografeerde Erik Wiersma mij, zittend in mijn favoriete stoel, slechts aanwezig in weerspiegeling, alsof ook ik het onderwerp geworden ben van mijn eigen schilderijen en foto�s: weerkaatsing van licht en weerspiegeling van vormen in het water. De stad ligt vol spiegels die de strakke lijnen laten samenvloeien, nieuw straatmeubilair verbinden met herinneringen aan de 17de eeuw en drijvende herfstbladeren hoog doen opwaaien in de wind.
Door de hoge ramen zie je de rode daken van de oude binnenstad, de gouden ornamenten van de kerktorens, die oplichten in het zonlicht en in de verte de lijsteenkleurige schubben van de toren van Naturalis. De stad binnen handbereik maar zonder de onrust en het lawaai.
Nu herinnert niets meer aan het scheikunde lokaal waarin de veel te kleine houten banken als in een miniarena opliepen, zodat alle kinderen braaf met hun armen over elkaar goed konden zien hoe vloeibare stikstof een vlezige rode kers veranderde in een keihard bevroren knikker, die met droge tikken van de tafel ketste. Alleen het schoolbord is er nog en soms een voorbij waaiende herinnering aan zingende kinderen op een schoolplein waarop niet gerend mocht worden


Dit artikel is eerder verschenen in De Leidse Stijl 1 in 2012.
Copyright Marlies van Boekel

ET IN ARCADIA EGO

image.jpeg

Video installatie vanuit het standpunt van de moeder van een verdronken vluchtelingetje voordat ze weggaan.

Concept en tekst: Marlies van Boekel
Filmopname: Pim Rusch
Moeder: Aldith Hunkar