KUNSTROUTE LEIDEN 2014

image.jpeg

NIEUWE KLEINE EN GROTE SCHILDERIJEN UIT DE SERIE COSTA DA MORTE
Meer informatie op: Kunstroute Leiden

The Big Draw

image.jpeg

Als deelnemende kunstenaar aan The Big Draw in Leiden maakte ik een aantal tekeningen op de ramen bij Petterson. Hier teken ik mijn dochter Ceres, zwemmend onder water. Pink Meltzer maakte er een gedicht bij:

CERES

VAN HEEL HARTE

WERD IN WATER

GEBOREN

WERD LATER

STUWEND OMHOOG

GROEI EN BLOEI

IN FAAM

EN OOGST

JE NAAM

CERES


NAJAARSSALON 2014 PULCHRI STUDIO

image.jpeg

Van 6 t/m 28 september 2014
Adres: Lange Voorhout 15, Den Haag

ARTIST IN RESIDENCE IN GALICIE

image.jpeg

Op uitnodiging van de Fundación Torre Pujales en het Museo de Arte Contemporáneo verbleef ik als Artist in Residence in Corme (Galicië) in 2014. Corme ligt aan de Costa da Morte tussen La Coruña en Cape Finisterre en is erg bekend om zijn prachtige landschap, de woeste stormen en de vangst van de bijzondere eendenmosselen. Ik heb honderden foto's gemaakt en een aantal schilderijen, die in de collectie van het Museo de Arte Contemporáneo opgenomen zijn.

On the invitation of the Torre-Pujales Foundation and the Museum of Contemporary Art, I recieved a Residence Bursary to work at the studio in Corme Porto (Galicia) in april 2013. Corme lies on the Costa da Morte between La Coruña and Cape Finisterre and is well known for its beautifull landscapes, heavy storms and special seafood, the percebes. I made photos and paintings, included in the collection of the Museum of Contemporary Art.

Solotentoonstelling Brekend Licht in Pulchri Studio

image.pjpeg

Van vrijdag 22 juni t/m woensdag 11 juli 2012 is in de Voorhoutgalerie van Pulchri Studio in Den Haag de tentoonstelling 'Brekend Licht' te zien.

Opening: zaterdag 23 juni om 15.00 uur door Michael van Hoogenhuyze, kunsthistoricus en oud-lector Denkprocessen in de kunst (KABK)

De Leidse dichter Pink Meltzer draagt een gedicht voor over water
Zang: Klara Uleman, mezzosopraan
Cello: Judith van Swaay

Water fascineert mij. De bijzondere weerspiegelingen die een wereld laten zien die bestaat en tegelijkertijd ook niet. Via de reflectie in water kijk je anders naar de werkelijkheid. Vormen vloeien in elkaar over, kleuren worden gebonden, het blauw van de lucht lijkt nóg blauwer. De strakke lijnen van de stad worden organisch. Lichaamsvormen die onder water zitten vertekenen, vervormen, lijken op te lossen bijna en worden één met het water.

Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, 2514 EA Den Haag

OPEN LUCHT HOTEL

image.pjpeg

Jugendstilkamer Marlies van Boekel
Foto Pim Rusch


In de nacht van 21 op 22 juni 2011 zal Leiden weer worden omgetoverd tot het grootste openluchthotel van de wereld. Gasten hebben de mogelijkheid om de nacht in de open lucht door te brengen op diverse plekken in de stad, o.a. bij De Lakenhal en in de Hortus. Het project wordt georganiseerd door Geert van der Velden van Fields of Wonder. In 2010 maakte Marlies van Boekel een kamer, waarin Jugendstilmotieven werden verwerkt, omdat in de tuin aan de Oude Singel 14d de enige gave Jugenstilserre staat van Leiden. (zie foto) Deze kamer wordt in de nacht van 18 op 19 juni opgesteld in Utrecht.
Dit jaar maakt zij een García Lorca kamer, gebaseerd op teksten van de Spaanse dichter omdat het dit jaar 75 jaar gelden is dat Lorca is omgebracht. Bovendien staat de hele maand juni in Leiden in het teken van Spanje.

Meer informatie via: OpenluchtHotel.

PoŽziemanifestatie
'Pero que todos sepan que no he muerto'

image.pjpeg

Op 14 juni staat de Poëziemanifestatie aan de Nieuwe Rijn in het teken van Spaanstalige poëzie met als uitgangspunt gedichten van Federico García Lorca.
De manifestatie begint om 18.39 en duurt tot 23.30. Naast de gedichten van Lorca worden er nog heel veel andere Spaanse gedichten voorgelezen. De keuze is gebaseerd op de bundel De dichter is een kleine God, waarin Maarten Steenmeijer en Barber van de Pol een selectie maakten van de 150 mooiste gedichten uit het Spaans en die voorzagen van een prachtige vertaling.

Zelf ga ik het gedicht Gacela del amor imprevisto van Lorca voorlezen.

GALERIE DE PIETER
Dieren en Beesten
Van 13 mei t/m 19 juni is in Galerie De Pieter de tentoonstelling Dieren en Beesten te bezichtigen. Van mij hangt er een combinatie van teksten en pentekeningen.
Hieronder een stukje tekst:

Petitfour
We hadden een kleine witte kater, die heel dom was en een allemansvriend. Zodra er iemand binnenkwam, wie dan ook, ging hij op zijn rug liggen om geaaid te worden. Vogels vangen kon hij niet (gelukkig!) en zelfstandig binnenkomen door het bovenraam helaas ook niet. De andere katten wel. Hij heette Joep.
Op een saaie zondagmiddag hadden we een oudere alleenstaande tante op bezoek. We wilden een goede en nette indruk op haar maken en trakteerden haar op thee en petitfours, omdat we dachten dat dit deftig was.
Het gesprek kabbelde voort over allerlei onbelangwekkende onderwerpen, ze genoot van haar thee, zat in onze beste leunstoel en had het petitfourtje elegant in haar rechterhand, de elleboog steunend op de leuning zodat haar arm enigszins uitstak.
Plotseling zagen we dat Joep van achter haar stoel een aanloop nam, vanaf zijn achterpoten omhoog sprong, zich in zijn volle lengte uitrekte, zoals een tennisser vlak voordat hij met kracht de bal serveert, en met een goedgemikte tik van een van zijn voorpoten het petitfourtje uit tantes hand sloeg, gauw omrende en met gebakje en al uit het zicht verdween.
We hebben de hele middag alleen nog maar de slappe lach gehad als we terugdachten aan deze geslaagde poezenaktie en het verbouwereerde gezicht van tante. Ze is nooit meer teruggeweest.

8-iŤme BiŽnnale de Vence

image.pjpeg

Van 25 t/m 27 juni 2010 vindt de 8e Biënnale plaats in Vence. De expositie wordt georganiseerd door Tineke de Klerk. Ik laat foto's en schilderijen zien uit de Brekend Licht serie en van reflecties.

Adres:
2Les Mûriers
2431 Routes de Cagnes
06140 Vence

Openingstijden:
Vrijdag, zaterdag en zondag
van 13.00-19.00 uur

Vrouwen tegenover mannen bij De Pieter

image.pjpeg

Van 28 mei t/m 27 juni 2010 is er werk te zien van 11 vrouwelijke en 11 mannelijke kunstenaars bij Galerie De Pieter. Is er verschil te zien? De opening werd verricht door Resi Van der Ploeg, artistiek leider van het Scheltemacomplex.

Galerie De Pieter
Breestraat 46
Leiden
openingstijden:
zaterdag en zondag
van 13.00 - 17.00 uur
www.galeriedepieter.nl

Galerie De Pieter verhuisd

image.pjpeg

Galerie De Pieter heeft de beschikking gekregen over het voormalig postkantoor op de Breestraat. Met vereende krachten is gewerkt aan de renovatie en de ruimte is omgetoverd tot een fraaie en royale galerie. Galerie De Pieter is nu de grootste galerie van Leiden.

De opening werd verricht door Gijsbert van Es, redacteur NRC Handelsblad (redactiechef NRC Weekblad) en voorzitter Stadslab Leiden.

Echo's van Licht

image.pjpeg


Van 7 t/m 28 februari 2010 exposeerden Marijk Gerritsma en Marlies van Boekel bij Ars Aemula in Leiden. Zij lieten beiden werk zien dat geïnspireerd was door facetten van licht. De tentoonstelling werd geopend door Dirk van Delft, directeur van het museum Boerhaave.